València, exemple de modernitat, port del Mediterrani i capital de grans esdeveniments, es transforma al març per a convertir-se en una ciutat entregada a la seua festa, a la música i a la pólvora. Les Falles, les festes del foc per excel·lència, es mantenen des de fa segles tan espectaculars, desmesurades i barroques com el propi valencià.

 

En l’acabament de l'hivern, la ciutat es tenix del color de les flors i de la pólvora per a rebre la primavera i més d'un milió de visitants, entre la música de les bandes i l'estrèpit de les mascletades, recorren els monuments fallers, enguany més de 700. No obstant això, no hem oblidar que durant eixos dies també es pot disfrutar de les exposicions de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i del Museu de Belles Arts Sant Pius V. Podem visitar igualment la Ciutat de les Arts i les Ciències, i inclús descobrir l'ànima marinera de la ciutat degustant una bona paella després de la mascletà.  

 

El dia 15 de març comença la Plantà i el 16 a les huit del matí ja està cada falla en el seu lloc, més de 700 falles algunes de 25 metres d'altura. L'art i la sàtira es conjuguen en uns monuments que durant la setmana fallera, del 12 al 19 de març, s'alcen en cada uns dels carrers i racons de la ciutat, en els quals es critica i caricaturitza la vida social i política.

Com cada any la Cridà, la invitació de les falleres majors de València, Marta Agustín i María Berbel, a participar en les falles, ha sigut el punt d'inici de les celebracions falleres.Visitar l'Exposició del Ninot, anar a veure la Plantà, participar en la Cavalcada del Regne i disfrutar dels castells de focs artificials i de les corregudes de bous, són algunes de les cites falleres imprescindibles. Igualment d'emocionant és viure l'Ofrena de Flors a la Mare de Déu, la Nit del Foc i la Cremà, l’apoteosi final de la festa. Com a presagi primaveral, les Falles es viuen en el carrer gràcies al bon temps que fa normalment i perquè tota València es convertix en una ciutat per a vianants. El so de la música festera i l'olor de la pólvora i les flors acompanyen altra aroma típicament fallera per als valencians: la dels bunyols. Una de les coses més típiques és recórrer els carrers de la ciutat contemplant les falles, mentre es disfruta d'un exquisit xocolate amb bunyols de carabassa. I més encara. Des de l'1 de març a València, tot el món té una cita a les dos de migdia en la plaça de l'Ajuntament per a veure la mascletà, la simfonia del soroll. Les mascletà és un espectacle per a l’oïda.

Imatges
Imágenes de las fallas