Les Falles són unes festes que, per la seua capacitat de convocatòria, varietat de tradicions i per viure's al carrer rebent tot el que les visita, s'han convertit en unes festes de tots. Et contem tot el que necessites saber per a convertir-te en un expert!

Les Falles són una increïble manifestació festiva que se celebra i viu als carrers, i pel seu caràcter popular i obert i per la seua capacitat de cuidar i transmetre tradicions han sigut triades per la UNESCO per a formar part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. No et perdes aquesta celebració que gira entorn del foc!

Les Falles, en essència, giren entorn d'agrupacions de veïns i amics, les comissions falleres o falles, que s'uneixen per a organitzar autèntiques festes als carrers del seu àmbit. En elles celebren revetles, desfilen amb indumentària valenciana plena de color i artesania al ritme d'excel·lents bandes de música, cuinen paelles a l'aire lliure i molt molt més.

Aquestes falles competeixen entre si per categories per a plantar o muntar el millor monument, autèntiques obres d'art acolorides i carregades de sàtira i humor. Les falles estan organitzades en diferents escenes en les quals els ninots són els protagonistes, narrant xicotetes històries que solen fer referència a l'actualitat. D'entre ells, els que popularment són votats com els millors se salvaran del foc.

Durant tot el mes de març va augmentant el nombre de cites i actes, com les mascletaes, que són espectacles de focs artificials basats en el ritme i el so i que se celebren a les 14 hores, i es produeixen grans canvis en la fisonomia de les ciutats, sobretot de la província de València encara que en alguns municipis de Castelló i Alacant també se celebren les falles. S'instal·len milers de llums, sonen bandes de música, és fàcil trobar pel carrer persones lluint la indumentària tradicional, molt vinculada a la importància de la indústria de la seda en aquest territori, i l'olor de pólvora i bunyols de carabassa és quasi omnipresent.

La data oficial d'inici de les falles sol ser el 16 de març. Eixe dia es rematen els monuments i comencen els actes oficials. Les comissions desperten d'hora el barri amb la despertà, tirant xicotets petards mentre desfilen, les cercaviles amb música se succeeixen al llarg del matí, especialment per a anar a recollir el premi atorgat al monument, i a mig dia i després de la preceptiva mascletà, se celebren dinars de germanor. Per al visitant és una oportunitat única de veure ciutats senceres participant en actes tradicionals i festius.

Generalment les vesprades del dia 18 i 19 les falles es visten de gala per a anar a la vistosa ofrena de flors, creant tapissos fragants. I a les nits pots trobar-te desenes de paelles cuinant-se al carrer, alegres revetles, concerts, espectacles de llums, carrers engalanats i milions de coses que fotografiar i viure. Els castells de focs artificials són un altre plat fort de les falles, especialment el que se celebra la nit del dia 18 a València, que és coneguda com la Nit del Foc.

Finalment, el dia 19 de març se celebren els últims actes, que culminen amb la crema dels monuments o falles, i que redueixen a cendres un treball en el qual han participat un gran nombre d'artesans i professionals que comencen a preparar les falles de l'any següent. Però aquestes festes s'entenen molt millor vivint-les en persona. Comença a planejar la teua escapada fallera!

Imatges
falles valencia,
falles de valencia,
les falles valencia
les falles de valencia,
fallas