L’expressió més espectacular de les festes de Moros i Cristians es produïx a Alcoi. Ací es rememoren uns fets succeïts en el segle XIII, en els temps de Jaume I el Conqueridor, quan la ciutat va patir l'atac del cabdill moro Al-Azraq. Segons la llegenda, Sant Jordi va aparéixer cavalcant per a ajudar la ciutat, que va jurar construir un temple en el seu honor i celebrar-ho amb festejos. A Alcoi la festa està declarada d'Interés  Turístic Internacional.

Durant els dies 22, 23 i 24 d'abril, Alcoi és una autèntica explosió d'alegria. Milers de banderes blanques amb la creu de Sant Jordi i d’altres gallardets verds amb la mitja lluna de l'Islam guarnixen la ciutat. S'enllacen dianes, processons i Entrades, escenificant la presa del castell pels moros i la reconquesta pels cristians.

El redoblament de tambors, les trompetes, les andanades dels arcabussos en ple fragor de la batalla, l'olor de la pólvora, el fum... Impressionant!

El primer dia tenen lloc les dos Entrades, al matí la desfilada de les agrupacions cristianes i a la vesprada la dels moros. La riquesa i colorit dels vestits, la música, el barroquisme dels estendards i els girs i cabrioles que realitzen els caps d'esquadres submergixen el públic en un ambient irreal.

El segon dia, el 23, el de Sant Jordi, és una jornada de devoció: en la capella, en la processó de la relíquia i en la figura de Sant Jordiet, un xiquet menor de huit anys vestit de soldat romà.

El dia 24, el Dia de l'Alardo, les escaramusses, els trabucs i els arcabussos, les armadures i les capes morunes, donen forma a una batalla en què, com cada any des de 1276, vencen els cristians. I quan renaix la calma, en els merlets del castell apareix Sant Jordiet, aclamat per la multitud, posant el punt final a les festes fins al proer any. 

Imatges
Moros y Cristianos de Alcoi
null
null
null