Viatgem en el temps amb les pintures rupestres a Castelló

Art i cultura
Castelló amaga tresors de més de 7000 anys d'antiguitat. I ara tu podràs viatjar en el temps i descobrir cada racó de les seues coves.

 

La província de Castelló és, sens dubte, un destí ideal per a perdre's i deixar-se portar. Si vols viatjar en el temps, des de les pintures d'art rupestre fins a les esglésies cristianes passant pels ibers, grecs i romans que han deixat la seua petjada en aquestes terres, aquest és el teu lloc. 

Però si volem fer aquest viatge en el temps, tota història té un principi, no? A Castelló es troba un dels conjunts de coves i parets amb pintures rupestres més importants de la Comunitat Valenciana. Ens remuntem a 7000 anys a. C. Ací podràs veure abrics tan espectaculars com el de Valltorta, catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El Barranc de la Valltorta té en Tirig el seu Parc Cultural que engloba quasi 40 conjunts d'art rupestre i mig centenar de jaciments arqueològics. Aquestes pintures prehistòriques són un testimoni fidel i excepcional de la vida humana des dels seus orígens. En Valltorta trobem representacions que són una clara manifestació dels pobles recol·lectors i caçadors que habitaven aquella zona.

Per què es troben en aquesta zona? El Barranc de la Valltorta va ser un lloc excepcional en la prehistòria i també ho és ara. Els meandres del barranc proporcionaven aigua abundant i vegetació per a tota classe de fauna i els abrics i miradors era on es desenvolupava tot el ritual d'observació i caça.  

Però aquest no és l'únic conjunt d'interés, ja que trobem també una gran manifestació de representacions prehistòriques i d'art rupestre en diferents localitats de Castelló com Albocàsser, La Pobla de Benifassà, Ares del Maestrat, Borriol, Catí, les Coves de Vinromà, Morella, Vilafamés o Vilar de Canes.

L'art llevantí va fixar les seues pintures en aquests abrics rocosos on les figures humanes i els animals eren els principals protagonistes. I ara podràs visitar-los, descobrir-los i aprendre sobre la prehistòria amb els teus propis ulls.