Blogs en video

Turís és una localitat profundament vinculada a l'agricultura envoltada de fèrtils camps i suaus pujols que conformen un entorn molt amable en el qual perdre's passejant. I conté algunes sorpreses: estàs preparat per a descobrir-les?


Turís, a València i tan sols a poc més de mitja hora de la capital, al costat d'altres municipis com Montserrat, Godelleta o Alborache és una d'eixes localitats on la terra i el seu cultiu són protagonistes indiscutibles de l'agenda diària, fins i tot tenyint d'aromes els carrers segons el cultiu dominant que marque el calendari. 

Què veure en Turís

Per a explicar què fer a Turís és necessari parlar de la història d'aquest municipi, en el qual diferents civilitzacions es van quedar, atretes per les seues fèrtils terres i la proximitat del riu Magre. 

Es tracta d'una localitat basada en assentaments fins i tot de l'Edat del Bronze i on la cultura ibèrica va fundar un dels seus més rellevants nuclis, el de la ciutat fortificada iber-romana de La Carencia. Aquest jaciment, de gran rellevància, és una bona destinació per als amants del senderisme que vulguen partir de Turís, ja que podran aprendre més d'aquest enclavament gràcies als cartells informatius situats en llocs estratègics.

Amb l'arribada del món àrab a Turís es va construir, en una xicoteta muntanya pròxima a l'actual nucli urbà, un dels elements arquitectònics més característics de la localitat i el seu paisatge, la torre de vigilància coneguda com “El Castellet”. Per als habitants és part del seu dia a dia, ja que s'albira des del poble, i recentment s'han condicionat les sendes d'accés i treballat en la recuperació d'aquesta fortificació d'origen àrab perquè els visitants puguen aprendre una mica més de la seua història.

Des del Castellet es pot gaudir d'una vista privilegiada dels camps de cultiu i el paisatge natural i urbà de Turís, i es tracta d'una ruta senzilla, agradable i que entranya poca dificultat, tan sols una mica de desnivell en la seua part final. De fet des de Turís es poden iniciar diferents rutes tant per a visitar la Cañada del Pavo o la Cruz de los Caballeros del Puig i travessar camps sense costes massa pronunciades. Per la seua proximitat, també pots fer rutes que enllacen amb la dels molins d’Alborache

El passat àrab també es deixa sentir als carrers més antics del nucli poblacional, especialment a l'antiga pujada al Serrallo, que serpenteja per un dels pujols sobre els quals està construït Turís i porta directament a la seua Ermita de la Mare de Déu dels Dolors Gloriosos, un temple del segle XVII des d'on les vistes són realment espectaculars.

Però si parlem de temples, és inevitable fer referència a la seua magnífica església. La Parròquia de la Nativitat de La nostra Senyora de Turís és una construcció que sorprén per les seues dimensions, molt més grans del que s’espera, i amb uns interiors rics i ben cuidats.

Es va construir en 1777 i compta amb una torre campanar que curiosament va estar sense acabar fins a 1998, a la qual es pot pujar, prèvia consulta, per a gaudir de les vistes. Altres punts d'interés són el safareig de la Mina, en l'actualitat restaurat, i que manté intacte el seu encant, la Casa Museu, la Fonteta de Trini o la Fonteta del Poll.

Però Turís és una població plena de vida i bona prova d'això són les seues Falles, que se celebren una setmana després de les de València, la seua setmana de festes populars i religioses a l'agost, amb molt de color gràcies als vestits regionals i on tot succeeix al carrer, o la Fira Agrícola i de Comerç que se celebra a principis de maig.

Quant a la seua gastronomia, només un turisà coneix el secret de la millor “jaranga”, un senzillíssim però deliciós plat de creïlles amb ceba, o del suquet de caragols, per als amants de les aromes a herba-sana i salses lleugerament picants. Menjar a Turís implica també provar els seus fantàstics embotits elaborats de manera tradicional.

Turís és una gran opció per a passar unes jornades d'aire lliure i tradicions, i un bon lloc per a provar dolços típics, especialment per Setmana Santa i Nadal, i vins amb gran tradició. La mistela de Turís és un dels seus productes més emblemàtics i el cultiu de la vinya, una de les seues especialitats. A què esperes per a preparar la teua pròxima escapada a Turís?

Troba

Nom
Tipus
Allotjaments rurals
Compres

Inspira't

Les condicions climatològiques excepcionals de la Comunitat Valenciana fan que siga un lloc idealper al cultiu de gran varietat de fruites i verdures.