Galeria Multimèdia

Descobreix un dels edificis històrics més importants de Xàtiva, situat a la Plaça Trinitat, un emblema del centre històric de Xàtiva.

Xàtiva és una ciutat amb un gran patrimoni històric. A més del seu castell, podem endinsar-nos en la part més antiga de la ciutat i arribar fins a la Plaça de la Trinitat, envoltada d'edificis singulars com el Convent de la Trinitat, del segle XIV. Un dels edificis que més destaca en aquesta plaça és el Palau d'Alarcón, que hui dia alberga les dependències de Justícia.

El Palau d'Alarcón és l'edifici civil, no públic, més monumental de Xàtiva. La seua construcció està datada després de l'incendi de la ciutat en 1707, encara que hi ha evidències de la seua existència en el segle anterior, quan era residència dels comtes del Casal. L'any 1760 Carlos Ruiz d'Alarcón va comprar l'edifici i li va posar el seu nom; per això hui el coneixem així.

Al llarg dels anys ha tingut diverses utilitats: seu del Govern Civil, col·legi, sindicat, fàbrica o magatzem, fins a convertir-se en el jutjat que és hui.

És un edifici singular pel sincretisme entre la planta, d'influència castellana, i l'únic pati claustral privat i els materials que es van usar en la seua ornamentació, més típics del barroc valencià. Al Palau d'Alarcón trobaràs ceràmica, forja i fusta de la primera meitat del segle XVIII que serveix com a decoració. A més, una altra de les curiositats de l'edifici és que la seua façana principal, que dona a la Plaça, està lleugerament torçada per a alinear-se amb l'inici del Carrer Montcada, que es troba enfront d'ella.

El Palau d'Alarcón va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 1981 i és un edifici que cal cuidar i preservar per a continuar gaudint d'ell. Acosta't a conéixer-lo!

Més informació
Horari

De lunes a viernes, de 09.00 a 14.00 horas