Multimèdia Gallery 

L'Arc Romà de Cabanes és una construcció del segle II que s'ha mantingut en peus fins als nostres dies.

L'època romana ha deixat diverses restes a les comarques de la Plana, a Castelló. Una d'elles és l'Arc Romà de Cabanes, que hui dia se situa en una rotonda de la CV-157, en direcció Cabanes-Benlloch.

Aquest arc es va alçar al costat del traçat de l'antiga Via Augusta, que era la via de comunicació principal que passava pel litoral espanyol de nord a sud.

S'intueix que el motiu de la construcció va ser funerari i de caràcter privat, per a honrar al propietari d'alguna vila que vivia a prop. Es conserva en bon estat i mesura 5,8 metres d'altura per 6,92 metres de longitud. Tot i així, li falta la part superior i es creu que originalment mesurava uns 7-8 metres.

En altres parts de Cabanes s'han trobat carreus de l'arc romà, que van ser buidats per a ser usats com a abeurador per al bestiar. Estar a l'aire lliure i sense protecció durant anys ha fet que es roben algunes de les seues parts.

La seua estructura és d'arc triomfal, amb línies simples i proporcionades. És més senzill del que deuria per a la seua època, allunyat dels grans arcs monumentals, tal vegada per la falta de recursos. Si t'acostes a veure'l, en una de les seues pilastres et trobaràs amb l'escut de Vilafamés, del qual es té constància del del segle XVIII.

L'arc romà de Cabanes és molt important com a testimoniatge de la seua època i reflex de la importància de la Via Augusta. És molt valuós que s'haja conservat en part fins als nostres dies. Visita'l amb precaució i admira aquesta joia de la província de Castelló.

Més informació
Horari

Libre