Galeria Multimèdia

La Torre de Badum és una torre de guaita que pertany a la xarxa de torres de vigilància costanera. Es troba sobre el segon penya-segat més alt de la Comunitat Valenciana; les vistes són espectaculars.

Peníscola, per la seua situació geogràfica i per ser una localitat costanera, ha rebut al llarg de la història molts atacs per la mar. Un complex sistema de vigilància ajudava a protegir el poble dels atacs que provenien de la costa. La Torre Badum, d'origen àrab, és una infraestructura defensiva que va ser utilitzada per a avisar als habitants del castell de l'arribada de l'enemic mitjançant senyals de fum.

Està situada en el penya-segat més important de la Sierra de Irta, una alineació muntanyenca paral·lela a la costa de 15 km de longitud entre penya-segats, cales i esculls marins. Una ubicació estratègica per a protegir el perill provinent de tot el litoral.

La Torre Badum és de forma circular i tronc-cònica i té onze metres d'altura. Està construïda per maçoneria de pedra, però la seua principal característica és que no té portes. El seu accés es troba a uns sis metres d'altura, a través d'una finestra que porta fins a l'habitacle dels guaites. Això es deu a l'intent de dificultar l'entrada als pirates.

En la seua façana es pot contemplar l'escut del Regne de València amb l'àguila bicèfala dels Àustries, de l'època de Carles I. Es tracta d'un afegit posterior durant una de les seues múltiples rehabilitacions.

Aquesta torre està declarada com a Bé d'Interés Cultural des de 1985. Animem als que visiten Peníscola a acostar-se a la Torre de Badum per a admirar-la i gaudir d'unes meravelloses vistes del municipi. Des de la torre es poden començar moltes rutes interessants de senderisme pel parc natural.