Visita una elegant ermita a Vilafranca.

La Ermita de San Roque, Ermita de Sant Roc es troba al municipi de Vilafranca, a la província de Castelló. El seu origen està envoltat de llegendes: conta la història que, allà per l'any 1520, un home malalt de pesta es va refugiar en una cova pròxima al poble i li va prometre a Sant Roc que, si li curava, li construiria una ermita en el seu honor. Així va ser, i per això l'ermita primitiva estava prop del Barranc de la Fos. També es diu que aquest sant va alliberar a Vilafranca de les plagues de llagosta, i va acabar sent el patró de la localitat.

Com que el temple antic era poc accessible, es va construir l'actual Ermita de Sant Roc a principis del segle XVIII, i la primitiva es va dedicar a Santa Bàrbara.

Aquesta ermita a Vilafranca, Castelló, és alta, esvelta i elegant. Compta amb un pòrtic a la façana principal, sobre el qual es troba el cor. Els contraforts reben el pes dels grans murs i el sostre; si entres per la porta al seu interior veuràs una sola nau amb un altar major i murs amb decoració sobre Sant Roc.

Enfront de l'ermita es va alçar en el seu moment el 'peiró' de Sant Roc, que va desaparéixer i no ha arribat fins als nostres dies. L'ermita segueix en peus, robusta i llesta perquè la visites i admires aquesta mostra de patrimoni local. T'esperen a Vilafranca!