Mascarell, una vida entre muralles i història

Art i cultura
Existeixen ciutats emmurallades en la Comunitat Valenciana? Sí, a la província de Castelló podem gaudir de Mascarell i de tota la història que s'amaga darrere dels seus murs.

 

Mascarell és l'únic poble de la Comunitat Valenciana que està completament emmurallat i que no ha crescut extramurs. Nosaltres et convidem a descobrir-ho!

Mascarell es troba a la província de Castelló, a tan sols un quilòmetre de Nules. Dins de les seues muralles únicament viuen unes 200 persones, però cada any els turistes omplin els seus carrers per a conéixer esta població medieval. A més, celebren la Gran Fira Medieval, amb la qual el poble es transforma completament i fa que els visitants es transporten en el temps fins a l'Edat Medieval.

Si ens remuntem en la història, el nom de Mascarell prové de l'àrab, significa “campament” i té el seu origen en l'expulsió dels musulmans de la població veïna de Borriana. Les muralles, d’altra banda, daten de l'any 1553 i esta població estava envoltada per un fossat per evitar ser envaïda, però en l'actualitat s'ha convertit en una séquia de reg.

En definitiva, visitar esta xicoteta població és tot un aprenentatge d'història i cultura.

Vols saber més? En el seu interior trobem alguns edificis d'especial importància com l'església parroquial, que data de finals del segle XVII, i la seua casa consistorial de finals del segle XVIII.

A més, este poble va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 1995 per tindre unes característiques úniques. Així que, si vols descobrir una de les úniques poblacions emmurallades d'Espanya, només has de visitar Mascarell.