Sagunt romà: segueix les petjades de l'antiga esplendor de la ciutat

Art i cultura
Sagunt desprén esplendor gràcies al llegat que van deixar els romans. Un viatge al passat per a seguir les seues petjades, un ric patrimoni.

 

Sagunt és un viatge al passat a l'època dels romans. El llegat romà del municipi es troba en un entorn privilegiat amb sorpreses a cada racó. Una etapa d'esplendor que hui pots visitar pels carrers de la destinació.

Endinsar-se als carrers de Sagunt suposa retrocedir 2000 anys arrere, per a conéixer com vivien en eixa època. Una ciutat que va veure enfrontar-se en la II Guerra Púnica a Roma i Cartago. Encara és visible la petjada que van deixar i l'esplendor que actualment enamora al visitant.

L'inici de la ruta és el Castell de Sagunt. Vigilant al municipi des de l'alt del turó, esta edificació andalusina conserva muralles de diferents èpoques i estils. Va ser declarat Monument Nacional en 1931. Molt prop del castell, veiem reflectit el pas dels romans en el Teatre Romà. Construït en el segle I, és exponent del llegat d'eixa època i va ser declarat Monument Nacional en 1896. En l'actualitat tenen lloc espectacles de teatre, dansa i música.

La grandesa que va arribar a posseir el Sagunt romà la podem observar hui en el seu Museu Arqueològic. Un edifici gòtic que alberga una important col·lecció de peces trobades en excavacions. Un tresor que reflecteix bé l'esplendor del període romà és la Via del Pòrtic-Domus dels Peixos. Més de 3000 metres convertits en museu on es pot observar una via romana, un habitatge romà que conserva les seues diferents estades ordenades al voltant d'un atri.

Seguint la ruta arribem fins a l'única edificació salvada de la destrucció en el setge d'Anníbal, el Templo de Diana. Restos Megalíticos de la calle Sagrario. Una altra prova d'eixa grandesa dels romans és la Porta de l'Antic Circ Romà o Vestigis del Pont Romà.

Per a acabar la ruta, hi ha 2 places a Sagunt que conserven l'estil romà. La primera d'elles és la Plaça Major, plaça porticada amb fustos de columnes romanes i almodí. La Plaça Romana s'atribueix a una gran plaça pública en el segle II i corrobora la gran àrea que es va crear en esta zona de la ciutat en sintonia amb el circ romà i la Via del Pòrtic.

Sagunt és un municipi on la cultura, la història i els grans plans conviuen durant tot l'any. El Sagunt romà conserva un ric patrimoni històric-cultural que has de conéixer en la teua visita. Un viatge que et farà tornar a l'època en la qual els romans es van establir a Sagunt. T'uneixes al viatge?