Galeria Multimèdia

El 28 de desembre, dia dels Innocents, se celebra a Jalance el Día de los Locos, festa de la qual es té constància escrita des de principis del segle xvii a través dels llibres parroquials, encara que se suposa anterior a causa de l’auge i la importància que tenia llavors.

En començar el dia es nomena un alcalde entre els bojos. Els representen els quintos, s’anomenen així perquè abans ho feien els qui havien de fer el servei militar eixe any. Actualment són els qui fan 18 anys.

La festa comença ben enjorn, fent escama pels carrers. Després fan cap a l’Ajuntament, on l’alcalde lliura la vara de comandament del poble perquè el governe el nou alcalde fictici nomenat per ells mateixos durant 24 hores. Els bojos ixen als carrers, acompanyats per membres de la banda, tots abillats amb vestimentes estrafolàries i amb la cara pintarrejada. Criden a les portes de les cases per a demanar aportacions per a la festa, s’enfilen als balcons per a traure a ballar a les dones, fan eixir al carrer a la gent que hi ha als bars, paren els cotxes per a fer baixar els qui van dins i fer-los ballar amb qualsevol, et pinten la cara...i si els dónes diners fan qualsevol cosa que els demanes.

La festa es viu al carrer durant tot el dia fins a ben entrada la nit, quan continua amb una gran revetla. Durant el transcurs de la nit, la gent paga als bojos per a fer ballar les parelles que puguen ser més divertides: els que estan separats, els fadrins, els que no es parlen, els que no ballen mai, els amics de qui és vergonyós paguen perquè balle amb la xica que li agrada... També es paga perquè traguen gent al carrer... El que a u se li ocórrega. És a dir, passen una nit d’allò més divertida.

Més informació
Horari

Festividad de los Santos Inocentes

Data d'inici

28/12/2023

Data finalització

28/12/2023