Galeria Multimèdia

Acosta't i descobreix la Vila Romana de Benicató, situada a Nules entre camps de tarongers.

La Vila Romana de Benicató, a Nules, és la primera excavada a la comarca de la Plana Baixa i es troba entre els horts de tarongers a 700 metres al sud-est del Caminàs. La seua història es remunta a 1888, quan es van descobrir restes durant treballs agrícoles al pujol de Benicató. Les excavacions, liderades per E. Codina i J. B. Porcar en 1956, van deixar veure una vila rústica del període imperial, persistent fins al segle VI d.n.e.

La Vila Romana del Benicató està situada a uns 2,50 quilòmetres de l'actual línia de costa i és una fusió única d'explotació agrícola i residència. Al seu nucli, un peristil quadrangular amb una bassa circular destaca entre les 17 habitacions circumdants. Dos d'aquestes estances presenten mosaics decorats amb motius geomètrics i vegetals, destacant la importància i la sofisticació del lloc.

Es tracta d'una mansió rural descoberta en 1956 amb un pati porticat amb una bassa central per a aigües pluvials. I les seues diverses estances, algunes amb estucs i mosaics i altres dedicades a la indústria domèstica, compten amb sistemes de calefacció i almàssera. Sens dubte és un enclavament a visitar quan estigues per Nules, juntament amb la ciutat emmurallada de Mascarell. Vine a a descobrir-ho!