La Xufa d'Alboraia: origen de la refrescant orxata

Gastronomia

Coneix tot el procés de cultiu de la xufa i acompanya'ns en la Ruta de la Xufa a Alboraia. Un lloc privilegiat que coneix molt bé la vertadera recepta de l'orxata.

Si sentim parlar del municipi valencià d'Alboraia, ràpidament en la nostra ment apareixerà un got d'orxata refrescant i el seu sabor tan característic. Xufes, aigua i sucre es funden en un per a crear esta meravella de beguda que s'ha convertit en un senyal d'identitat de la Comunitat Valenciana. Et convidem a descobrir el món de la xufa i l'orxata a Alboraia. Vens?

El municipi d'Alboraia, icona de la xufa, compta amb un paisatge en el qual la mar i l'horta s'uneixen en un. Les seues platges són bastant conegudes. Tant és així, que la Port Saplaya se la coneix com la “xicoteta Venècia”, per la curiosa distribució del seu entorn. Però si alguna cosa destaca en este municipi, és la producció d'una menja líquida com és l'orxata.

La xufa és un superaliment pel seu alt contingut en àcid fòlic o fibra i l'absència de lactosa. El cultiu d'este tubercle es remunta a èpoques llunyanes, però va ser la cultura islàmica la que va contribuir a la seua expansió per la Comunitat Valenciana, concretament a Alboraia i Moncada.

Per a no perdre'ns detall sobre com es produeix esta beguda refrescant, ens endinsarem en la Ruta de la Xufa. Els mesos recomanats per a visitar la plantació en la zona d'horta és de març a maig, moment en què coincideix la plantació de la xufa amb el procés del seu assecat de la campanya interior en les cambres (assecadors). 

A partir de mediats de juny, si visitem els camps, podrem observar com les plantes han germinat i veurem la part superior. Al novembre té lloc la fase de la recollida de la xufa. Un espectacle màgic que podràs veure si realitzes la teua visita eixe mes. Després de la recollida progressiva, es fa el procés d'assecat de la xufa en safaretjos industrials.

Però la Ruta de la Xufa no és només el procés de plantació i recol·lecció. Al llarg del recorregut, tens la possibilitat de descobrir els mosaics que componen les hortes i els seus cultius tradicionals, alqueries, ermites, típiques barraques valencianes i cases de llauradors. Un altre dels atractius és el Museu de la Xufa i l'Orxata, en què aprendràs les nocions bàsiques per a preparar una orxata casolana.

Ara que ja coneixes tot el procés de cultiu de la xufa, et convidem a assaborir una deliciosa i refrescant orxata en alguna de les orxateries d'Alboraia, mentre l'acompanyes d'uns exquisits fartons. T'uneixes a conéixer tot el que hi ha darrere d'esta menja?