Al pla de la Marxuquera, a Gandia, existeix una construcció plena de misteri. T'hi acostes a conéixer-la per tu mateix?

El Morabit a Gandia és tota una incògnita. Es tracta d'un curiós edifici de planta redona que presenta una coberta en forma de cúpula i té una altura de 6 metres. La part baixa té espitlleres o obertures defensives, típiques de muralles i castells.

De les restes del seu voltant podem deduir que va tindre un recinte exterior cobert envoltant-lo. El Morabit de Gandia està fabricat amb grans cudols, pedra trossejada i fins i tot rajola, i ha sigut a través d'aquests mètodes de construcció amb els quals s'ha establit una data de construcció aproximada en el segle XVII, ja que el seu origen continua sent un misteri. Els estudis més recents apunten al fet que podria ser un lloc on depositar temporalment el gel aconseguit en geleres abans de portar-lo als seus punts de consum.

Encara així, existeixen altres conjectures com que es tracta d'un habitatge d'utilització temporal o que té alguna similitud amb alguns colomars trobats a França, a la regió de Gasconia.

El Morabit deu el seu nom a una classe de construcció nord-africana amb la qual guarda similituds, encara que la seua datació en època islàmica està pràcticament descartada.

Marxuquera a Gandia és una zona repleta d'història, ja que no sols podem visitar el Morabit sinó també dos enclavaments com la Cova del Parpalló o la Cova de les Meravelles, on s'han trobat restes del Paleolític de moltíssima rellevància a Europa. Inclou el Morabit en la teua ruta de coses a fer a Gandia i descobreix tot el que pot oferir-te.