Descobreix aquesta ermita d'estil barroc en un pujol que domina el municipi de Monòver.

La localitat de Monòver, a la comarca del Vinalopó Mitjà, Alacant, conté una ermita del segle XVIII que val la pena visitar. L'Ermita de Santa Bàrbara s'edifica sobre una dels dos pujols que dominen la ciutat, i el seu estil segueix el model del barroc valencià, encara que té una influència molt clara del barroc italià mesclat amb el neoclàssic. És l'única ermita de la diòcesi que utilitza la corba; només existeix una altra ermita d'aquestes característiques en tota la Comunitat Valenciana, i és la Capella de la Comunió de Santa Maria d'Elx.

Ens trobem davant un edifici aïllat de planta rectangular, que es divideix en tres espais diferenciats. Al sud veurem un atri porticat amb tres arcs sobre columnes de pedra; a la zona nord intermèdia està la capella de planta el·líptica, i al nord està la sagristia o casa de la santeria.

La cúpula és un dels elements més característics de l'ermita. És de mitjana taronja i es recolza sobre la cornisa; des de l'exterior s'observa en doble curvatura i acaba en una bella teula vidriada de color blau. A l'interior destaca també el sòl de grans lloses de pedra i la decoració a base de garlandes, sanefes i l'ús de capitells corintis.

Aquesta ermita va ser declarada Monument Historicoartístic de Caràcter Local per l'Acadèmia de Sant Ferran en 1983, i hui es considera un Bé d'Interés Cultural. Juntament amb el Castell i la Torre del Rellotge dibuixa al lluny la silueta característica de Monòver. Un exemple de patrimoni que hem de cuidar i conservar.