Festes de l'Anunci i Sexenni de Morella

Main image

Multimèdia Gallery 

El tercer diumenge d'agost, cada sis anys, té lloc la festa gran de Morella. Descobreix tots els detalls del Sexenni.

Morella és capaç de sorprendre'ns des que trepitgem aquest territori. La seua arquitectura, la seua naturalesa i la seua bellesa ens conquistaran des del primer moment, però també ho faran la seua cultura i les seues tradicions. Entre elles, destaca la seua festa del Sexenni, declarada d'Interés Turístic Nacional i celebrada cada sis anys des de 1673. Aquest va ser l'any en què va sorgir el jurament dels morellans a la Verge de Vallivana per haver-los deslliurat de la pesta en 1672. Com a agraïment, els habitants es van comprometre a festejar eixe vot a la seua patrona de sis en sis anys. I ho han fet des del segle XVII fins als nostres dies, només interromput en temps de guerres.

Per a aquesta cita, Morella s'engalana amb tapissos de paper arrissat fets a mà i es converteix en un verdader museu a l'aire lliure. L'ocasió, per a ells, ho mereix. I és que el fervor cap a la seua patrona, la Verge de Vallivana, queda patent amb l'inici de la festa, que consisteix a traslladar la imatge de la verge en romeria. Una imatge que, a més, guarda el protagonisme durant tota la celebració.

El Sexenni de Morella és també l'excusa per a dedicar la festa als gremis artesanals de la destinació. Per això, durant nou dies coneguts com el Novenari, aquests gremis organitzen desfilades amb dansa, música i altres elements que posen de manifest la diversa tradició cultural d'aquest poble de Castelló.

A més, un any abans de la gran celebració té lloc l'Anunci, és a dir, l'anunci del que està per arribar en el pròxim Sexenni. El tercer diumenge d'agost (el pròxim, en 2023), aquesta festa fa de crida amb la instal·lació de ninots elaborats pels veïns als carrers de la ciutat. L'humor i la sàtira dels aspectes quotidians de la vida morellana s'apoderen dels seus racons. També es realitzen desfilades, espectacles musicals i processons.

T'ho perdràs?


*És recomanable consultar prèviament la informació de l'esdeveniment.

Més informació

Horari

Cada seis años, el tercer domingo de agosto. Próxima fecha, 2018

Data d'inici

18/08/2024

Data finalització

18/08/2024

Tipus d'interès

Interés turístic nacional