Galeria Multimèdia

Descobreix una tradició que forma part del patrimoni cultural d'Albaida i del món!

El toc manual de campanes espanyol va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a la fi de 2022. Un gran reconeixement a aquesta tradició que perviu a moltes localitats. Una de les més actives, i que de fet va impulsar la candidatura, és Albaida.

Albaida és l'únic municipi de la Comunitat Valenciana amb una tradició ininterrompuda de toc manual de campanes des de fa 8 segles. Es calcula que cada any es produeixen 3.200 tocs, revoltejos i repics. L'Església Parroquial de la Nostra Senyora de l'Assumpció compta amb un campanar en el qual es realitza aquesta activitat: alberga 10 campanes, restaurades en 2003 i en perfecte estat. Existeix un conjunt de regles, que a Albaida es va redactar en 2003, que estipulen els diferents tipus de tocs de campana i quan es tenen lloc al llarg de l'any, seguint el calendari litúrgic.

L'associació Campaners d'Albaida manté viu aquest patrimoni immaterial i a més organitza visites guiades per a contemplar de prop l'espectacular procés i la tècnica del toc manual. És una cosa que has de veure i escoltar a Albaida, sens dubte!