Galeria Multimèdia

El cementeri civil de Buñol és únic en la seua espècie, i guarda les restes de la presència de maçoneria a Buñol i en tota la comarca. Acosta-t'hi a descobrir-ho!

El cementeri civil de Buñol es va inaugurar en 1886 i l'objectiu de la seua construcció va ser donar sepultura a aquelles persones que per la seua ideologia o creences religioses no combregaven amb l'Església Catòlica, i per tant no volien ser enterrades en espais sagrats. Es tracta de l'únic cementiri maçó que ha sobreviscut a la Guerra Civil i un dels pocs que ha sobreviscut al franquisme sense que facen desaparéixer els seus símbols o inscripcions maçòniques.

En aquest cementeri civil hi ha fins a 435 tombes amb una simbologia molt particular; fins i tot sota la dictadura de Franco es van realitzar enterraments a maçons, a pesar que el règim els perseguia. Si ens hi acostem podem observar en el frontispici el clàssic símbol maçònic del triangle, el cartabó i el compàs, que representen la llum i la construcció de l'Univers.

El cementeri compta amb un nivell de protecció de Bé de Rellevància Local. Tant la Generalitat Valenciana com el mateix Buñol han començat a realitzar accions de conservació i restauració per a cuidar aquest singular cementeri, únic en la seua espècie a la Comunitat Valenciana. Es calcula que hi ha enterrats més de 40 mestres maçons; si passeges per ell et toparàs amb símbols com la Torre Jakim, un tòtem maçònic de gran bellesa.

Com a curiositat, la majoria de cementeris civils eren una vergonya per a les famílies que deixaven allí als seus membres; aquest és un dels pocs en què les persones no creients, per voluntat pròpia, triaven ser enterrades allí.