Artesania a la Comunitat Valenciana

Artesania a la Comunitat Valenciana

Blogs en video
La Comunitat Valenciana es caracteritza per la seua tradició, per la seua cultura, per la seua història i per la seua gent. Cada destinació guarda alguns dels millors productes artesans de la zona. Vols descobrir-los?

Descobrir la Comunitat Valenciana és molt més que recórrer de nord a sud el seu territori. És sentir l'essència que ens caracteritza i conéixer de prop els costums, els nostres orígens i la màgia que desprén cada municipi. La Comunitat Valenciana és artesania, tradició i història. Només has d'endinsar-t’hi. 

Artesania a la província de Castelló

En aquesta província trobarem algunes destinacions amb productes essencials per a conéixer part de la seua història. Un d'ells és la manta morellana. A Els Ports, la llana és una de les tradicions tèxtils més antigues. Aquest producte tan artesanal, hui dia, es pot trobar a les botigues de Morella i destaquen pel seu disseny molt marcat de colors vius i franges horitzontals.

Si continuem recorrent l'artesania de la província de Castelló, no podem oblidar-nos de Peníscola. Ací trobaràs una de les receptes més tradicionals de la farmacologia mediterrània, la Tisana del Papa Lluna. Aquest preparat d'herbes medicinals l'utilitzava el Papa Lluna per a mitigar el seu malestar i està composat de coriandre, anís, fenoll, carvit, comí, regalíssia, timó reial i canyella. Tots aquests components els pots trobar en l'entorn local de Peníscola i en la Serra d’Irta! Aquesta infusió, que pots adquirir en els voltants del castell, és un remei valencià que va ser prescrit durant els segles XV, XVI i XVII per a evitar maldecaps, tensions, mals de panxa o malalties en el renyó.

I què dir de la tradició ceràmica a Castelló! Són molts els municipis, com Vila-real, Onda, l'Alcora, Ribesalbes, Almassora, Sant Joan de Moró o Traiguera, que porten anys fabricant autèntiques joies i, entre ells, formen el Triangle de la Ceràmica. No sols els taulells són els grans protagonistes, també hi ha xicotetes botigues que ofereixen plats i atifells que s'han treballat amb una gran delicadesa. Recorre aquestes destinacions i sorprén-te amb tot el que són capaços de fer. 

A més, els artesans de l‘Alto Palancia no han deixat de fabricar i de cuidar fins al més mínim detall en els seus bastons, cistells, cabassos i, fins i tot, en les catifes d'espart. El producte artesà té un gran valor, ja que és una manera de mantindre l'essència d'un territori més viva que mai. Les tradicions, els costums i la seua història formen part de cadascun d'aquests productes. 

Artesania a la província de València

Seguim el recorregut per la Comunitat Valenciana i ens detenim a València. Ací hi ha infinitat de productes artesanals que han marcat la vida i la història de molts valencians. En Aldaia, un dels seus productes estrela són els ventalls. Aquesta joia fusiona a la perfecció l'art, la funcionalitat i l'artesania. A més, aquest producte està reconegut internacionalment com un objecte d'una qualitat extraordinària. 

Un altre dels materials que no podem perdre de vista si estem en València és la seda. Aquest element va ser clau durant els segles XIV i XVIII perquè va moure l'economia d'aquesta ciutat. Hui dia, la seda continua sent un element fonamental a les mans de molts artesans, ja siga per a dissenyar la millor indumentària de la localitat o per a crear alguns dels mocadors més bonics de tota la Comunitat Valenciana.

Si viatgem fins a Tavernes Blanques podrem trobar una de les joies més valuoses del nostre territori, reconeguda internacionalment, la porcellana de Lladró. Ací es fabriquen centenars d'escultures i figures de porcellana que viatgen al voltant del món. 

Productes artesans d’Alacant

A Alacant podrem trobar un món artesanal molt gran. En Gata de Gorgos només has de passejar pels seus carrers per a trobar autèntiques meravelles de l'artesania. Des de productes de vímet de tot tipus, calçat, cabassos, mobles de vímet… Fins a punta al coixí! En aquesta localitat de la Marina Alta podràs comprar productes fets a mà i cuidant fins al més mínim detall. No pots deixar escapar l'oportunitat de visitar aquesta localitat i gaudir d'ella amb tan sols fer un passeig pels seus carrers. Et sorprendran els seus aparadors plens de productes 100% artesans!

En Elx també podem trobar un dels grans tresors de l'artesania, la seua palma blanca. Des de la recol·lecta fins que prenen forma, els palmers s'encarreguen de netejar, cuidar i raspallar cadascuna perquè, després, en els tallers concloga la seua elaboració. Sens dubte, és una autèntica obra d'art. Encara que són molt típiques per Setmana Santa, pots adquirir palmes per a decorar pitxers o xicotets detalls per a la solapa.

Una altra de les destinacions artesaens més reconegudes a Alacant és Onil, també conegut com el bressol de les nines de Famosa. Moltes de les nines de hui dia tenen el seu origen en aquest municipi alacantí. Els seus vestits, la roba per als bebés, els complements... cada detall està minuciosament cuidat. A més, la Vall del Joguet en Ibi és un lloc encantador per a conéixer aquesta història, amb la qual els més xicotets de segur que gaudeixen i els majors tindran grans records de la seua infància.

I per a acabar aquesta ruta, no podem oblidar-nos d’Agost. En aquest municipi, les tradicions i costums continuen més vives que mai. Saps de què parlem? La terrisseria és una dels principals senyals d'identitat d'aquesta destinació. Actualment, pots fer diferents activitats i tallers perquè, amb les teues pròpies mans, pugues emportar-te un autèntic càntir, com els que es feien abans.

Aquests són només alguns dels exemples que podem trobar a la Comunitat Valenciana i encara hi ha més. Què pots fer? Només has de recórrer-la i descobrir totes les meravelles que s'amaguen en cadascuna deles seues destinacions. Te’n vens?

Troba

Nom
Província 
Alacant/Alicante
Castelló/Castellón
València
Municipis
Especialitats