Et proposem una ruta amb la qual conéixer molt millor una part del nostre patrimoni realment singular. Descobreix tot el relacionat amb l'elaboració de la pansa a Alacant!

 

La Ruta dels Riuraus és una gran opció de turisme rural, cultural i gastronòmic amb la qual pots conéixer molt millor alguns preciosos municipis de la província d'Alacant. Dénia, Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, Teulada/Moraira, Benissa, Xaló, Parcent, Orba, Llíber, Pedreguer, Ondara, el Verger o Gata de Gorgos estan inclosos en aquesta ruta tan interessant.No deixes de gaudir-la! 

 

Origen de la Ruta dels Riuraus

La Ruta dels Riuraus en realitat proposa un bon nombre de rutes, que podràs anar completant al teu gust. L'origen d'aquesta iniciativa està en l'afany de protegir una part de la nostra història, l'auge de l'exportació de la pansa de raïm moscatell en el segle XIX. En aquest marc, es va propiciar la construcció dels riuraus i altres infraestructures, i es van crear processos i tradicions que han perdurat fins als nostres dies. 

Els riuraus són construccions de naturalesa única, ja que estan dissenyades ex profeso per a protegir el raïm en el seu assecat de les inclemències del temps. I són realment bonics! Els seus característics murs de roca i arcs ja formen part del nostre paisatge rural. 

Durant quasi dos segles els riuraus han sigut part clau de l'economia d'aquesta zona, i ara, amb aquesta iniciativa, se'ls retorna valor convertint-los en protagonistes i símbol identitari d'una regió. I es facilita el seu manteniment i recuperació!

 

Plans i propostes en la Ruta dels Riuraus

Gràcies a la Ruta dels Riuraus, podràs passejar per camps i pobles aprenent la història i els secrets del món de la pansa. Cadascun dels municipis inclosos pot ser el que done inici a la teua ruta, i descobriràs, mentre passeges o pedales pel seu paisatge, la bellesa d'albirar altres nuclis urbans entre bancals de pedra seca i antigues alqueries.

Amb la Ruta dels Riuraus podràs comptar amb una guia que t'assenyale tots els punts d'interés, des de construccions vinculades al món rural fins a arbres gegantescos, i, per descomptat, la gran recompensa serà acabar la teua ruta degustant la gastronomia i productes locals.

Si la Ruta dels Riuraus és la teua excusa per a un plan de senderisme en família a Alacant, podràs conéixer la Serra de Segaria i una antiga rectoria. O les boniques façanes modernistes que encara es poden gaudir a Pedreguer! Al Poble Nou de Benitatxell podràs apuntar-te a la Ruta de la Serp i gaudir d'unes vistes increïbles, o pots acostar-te a Parcent o a Pedreguer i descobrir les seues riuraus.

Trobaràs riuraus públics i privats, museus, miradors, llocs singulars com uns assecadors de pansa de sol, i fins i tot plans per a apuntar-te a una experiència única, l’escaldà, en la qual es bullien els grans de raïm per a facilitar el seu pansificació. Sabies, a més, que al port de Dénia va existir un moll destinat als vaixells que exportaven pansa?

Un altre tresor que et pots trobar en la Ruta dels Riuraus és el jaciment arqueològic de la punta de Benimaquia, a Dénia. Es tracta de les restes d'una xicoteta població fortificada ibera a la part alta d'un turó. Les vistes des d'allí són espectaculars!

Descobreix els secrets de la Ruta dels Riuraus i enamora't d'aquesta xicoteta porció d'Alacant amb tant d'encant. Comença a preparar la teua escapada!

Imatges
Ruta dels Riuraus
Ruta dels Riuraus
Turismo cultural